2010 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Kūdikio ir mamos signalai

"Kaip sužinoti, kad vaikelis nori? Kaip viskas vyksta?“ – tai dažniausiai kylantys klausimai.


Būdų, kaip iš dar nekalbančio mažylio sužinoti, jog jis nori „sysiu“ ar „kaku“, yra ne vienas. Dažniausiai vaikelis signalizuoja ne vienu iš šių būdų, o pasitelkia bent porą ar kelis. Taip pat augant vienus signalus pakeičia arba papildo kiti. Tai iš tiesų dinamiškas dalykas, tačiau mamos su laiku vis labiau įgunda ir tampa iš tiesų atidžios ir supratingos, greitai prisitaiko prie pokyčių. Čia tiesiog būtina intensyvi komunikacija su vaikeliu ir, žinoma, stebėjimas.

Praktikuojant natūraliąją higieną, kaip taisyklė, būtini yra šie elementai: nuolatinis vaikelio stebėjimas ir dėsningumų atradimas, kūdikio signalų bei kūno kalbos supratimas, ritmų žinojimas, intuicija bei mamos signalai/raginimai.

Atidžiai stebint kūdikį nesudėtingai atrandami dėsningumai, kurie mus išmoko žinoti, kada kūdikis nori. Pakanka kurį laiką stebėti, kaip kūdikis elgiasi šlapinantis, tuštinantis ir koks jos elgesys besiruošiant tam. Taip pat lengvai randamas šių gamtos reikalų ryšys su kitais kūdikio gyvenimo momentais: daugelis vaikučių tik pabudę iš miego nori „sysiu“ ir/ar „kaku“, taip pat didelė dalis prašosi ilgai netrukus po valgymo. Labai maži kūdikėliai tuštinasi žindymo metu, kuomet labai atsipalaiduoja ir nusiramina.

Kuomet tėvai tik pradeda stebėti savo mažylį, pirmiausia, kaip taisyklė, juos nustebina faktas, jog jis iš tiesų gali „prašytis“ ir išreiškia tai signalais. Nors kiekvienas vaikutis yra labai individualus, atrandami bendri dėsningumai signaluose bei kūno kalboje. Atkreipiu dėmesį į tai, kad šalia šių signalų kiekviena mama dažniausiai atranda dar individualių, nepaminėtų signalų. Natūrali higiena puiki komunikacijos mokykla bendraujant su vaikeliu, reikalaujanti tiesiog daugiau atidumo ir įsiklausymo.

*** *** ***

APIE SIGNALUS

Kūdikėlio signalai dažniausiai tokie:

  • Kūnelio išrietimas, išsitiesimas;
  • Spyris kojytėmis, abi sulenkiant ir staigiai ištiesiant. Toks spyris aiškiai skiriasi nuo įprastų pasispardymų;
  • Veido grimasos (jos su laiku nesudėtingai atpažįstamos);
  • Besikartojantis krūties paėmimas ir paleidimas žindymo metu;
  • Įtempinėjami pilvelio raumenys;
  • Žvilgsnis, primenantis vidinį susikoncertavimą, lyg stiklinis žvelgimas prieš save;
  • Staigi ramybės būsena, aktyvumo sumažėjimas arba priešingai staigus energijos antplūdis (beje, kiek aš pastebėjau, mano dukrelei ramybės būsena būna jau proceso metu. Tokiu atveju svarbu nenugąsdinti vaiko, jo staigiai nečiupti, juk nieko baisaus nenutiko, „šlapias faktas“ ir tiek, mokykla mamai :) );
  • Žvilgsnis, sukoncentruotas tiesiai į suaugusįjį;
  • Pabudimas iš miego;
  • Keli „pasysioti“ lašai ir toliau sekantis sulaikymas;

Vyresnis vaikelis „prašosi“ taip:

  • Bežaidžiant vaikelis ima staiga zyzti, tampa irzlus, meta užsiėmimą, bando į save atkreipti dėmesį;
  • Išsirietinėja rankose, o būdamas nešioklėje bando iš jos išsilaisvinti, lyg norėdamas išlipti, nerimsta;
  • Gali laikytis už pilvelio ar genitalijų srities;
  • Rausta ir steni (tai vienas aiškiausių signalų :) Atkreipiu dėmesį, jog tokiu atveju reikalas gali būti žaibiškai padarytas, tačiau mama neturi paniškai stverti vaiką ar šaukti „palauk!“ :) :) Vaikelis ramiai, lėtai paimamas, nuvelkamas rūbelis ir laikoma sakant „aaa“. Net jei pavėluota, siūloma vaikelį dar palaikyti ir pašnibždėti jam, dažnai reikalas būna ne iki galo išbaigtas (sakau iš savo patirties, žinoma, gali būti visaip). Be to, taip mamos skleidžiamas garsas susiejamas su veiksmu);
  • Atropoja/ateina iki mamos, tūpia ar pasiprašo ant rankų, o jose sėdasi į įprastą jam tualeto pozą;
  • „Bezdaliukų artilerija“ (o ypač jei jie, kaip aš pati sakau, su „kvapeliu“) - kaip taisyklė besiartinančio „kakio“ signalas;
  • Mano dukrelė, kai nori „sysiu“ ar „kaku“, staiga bežaisdama ant grindų ar sėdėdama maitinimo kėdutėje, vienu metu prieš save į priekį ištiesia rankytes ir kojytes ir taip sėdėdama „zyzena“. Tai vienas iš aiškiausių jos signalų.
  • Taip pat kaip signalą priimu, jei dukrelę staiga lyg supurto, dažniausiai tai būna „kakio“ signalas.

Beje, stiprus verksmas, rėkimas, šaukimas, kaip taisyklė nėra signalai. Sveikam vaikeliui tualeto reikalai neturi sukelti diskomforto. Įprastai, išskyrus viduriukų užkietėjimus ar dieglius, visas šitas reikalas atliekamas ramiai.

Jeigu vaikeliui siūloma „sysiu“ ar „kaku“, o jis iš tiesų to nenori, jis irgi tai aiškiai parodys: laikomas rankose suks i šoną galvytę, išsitiesinės rankose ir kitaip priešinsis. Vadinasi ne laiku. Didesni vaikučiai, žinoma, tiesiog atsikels nuo puoduko ir nueis sau.

Kalbant apie laiko intervalus, ritmą, t.y. kaip dažnai vaikelis nori „sysiu“ ar „kaku“, dažniausiai mamų tarpe pateikiama tokia informacija:

  • 10-15 min po valgymo (labai mažyčiai kūdikėliai, kaip minėjau, ir valgymo metu);
  • Kūdikių intervalai tarp „sysių“ svyruoja nuo 15 iki 30 min. Kiek vyresni vaikai gali prašytis intervaluose nuo 30 min. iki 1 val. ar daugiau. Taigi, kuo vaikelis didesnis, tuo intervalai dažniausiai ilgėja, juk kartu su mažyliu auga ir šlapimo pūslė;
  • Po miego (tiek nakties, tiek dienos) „sysiu“ nori visi mažyliai, tik vieni tai nori daryti iš karto, kiti gi po keleto minučių;
  • Iki pietų meto vaikai „sysioja“ dažniau nei popiet;
  • Kalbant apie „kakį“ – daug individualios informacijos. Vienos mamos žino, jog vaikelis tuštinasi 1-2 kartus dienoje, dažniausiai ryte, kiti gi priešingai - popiet.... Kūdikėliai iki 2-3 mėn. labai dažnai „pakakina“ žįsdami krūtį. Taigi, tai iš tiesų labai individualu ir kinta vaikeliui augant.

Neatskiriama nuo laiko pojūčio yra mamos intuicija. Apie ją rašiau atskirą straipsnelį. Intuiciją pavadinčiau visa apjungiančiu elementu. Tai iš tiesų didelė jėga, stebuklinga gamtos dovana, belieka tik į ją įsiklausyti, o rezultatai kalbės patys už save.

Natūralioje higienoje, kaip komunikacijos dalis, svarbūs yra ir mamos signalai, šnabždėjimas. Kuomet vaikelis daro „sysiu“ ar „kaku“, mamos intuityviai kartu „steni“ ar „sysioja“ :), t.y. sako „sss“, „sisisi“, „aaa“, „eee“ ir pan. Tai sakyčiau būtini signalai, taip vaikelis mokosi suprasti, jog mama siūlo ar prašo. Mano mažylė ne retai, nors ir įsijautusi į įdomų užsiėmimą ar būdama svečiuose, pamiršta apie tualeto reikalus net iki 2 val. Tuomet aš pasodinu ją ant puoduko ir pasiūlau šnabždėdama. Ilgai laukti netenka. Bet... būna ir tokių situacijų, kad ta vykdyta veikla būna tokia įdomi, jog ir po dviejų valandų pertraukos bandoma lipti nuo puodo net nepabandžius padaryti. Tokiu atveju suprasdama, kad tai tik kaprizas dėl norimos veiklos, tą veiklą pritraukiu prie puoduko - tuomet ramiai viskas padaroma. Tačiau nežinau, kaip tai vertinti, teisingai elgiuosi ar ne. Na, bet mažylė rami ir reaguoja į mano veiksmus taikiai, mūsų komunikacija nepašlijo, taigi kol kas tokiais atvejais nieko ir nekeičiu.

Mažyčiai kūdikėliai kaip mamos signalą/siūlymą priima jų nugarėlės atrėmimą į mamos pilvą, laikant tuštinimuisi patogioje pozoje. Tai kartu padeda ir lengviau įtempti pilvelio raumenis bei taip išsituštinti (pamenate pirmame straipsnelyje rašiau apie lotoso pozą ankstyvoje kūdikystėje? Laikant joje vaikelis taip pat atsiremia nugara į mamą).
Esu skaičiusi, kad kai kuriose gentyse mamos, laikydamos mažylius nugaryte atremtus į savo pilvą, dar lengvai ir švelniai pučia jiems į pakaušį, lyg nuramindamos. Tai irgi su laiku gali tapti puikiu signalu.
Kai kurie mažyliai kaip signalą suvokia, kai imama juos iki pusės nurenginėti. Tuomet jie jau savotiškai pasiruošia, o mamai sužnibždėjus, ledai ir pajuda :) Štai ir padaryta :)

Jau kartą viename straipsnyje minėjau natūralios higienos susiejimą su gestų kalba (babysign). Esu skaičiusi apie tai, jog mamos taiko šį metodą ir vaikai mielai priima šį gestą-signalą-ženklą, reiškiantį tualeto reikalus (aš pati to gesto nežinau, bent internetas, manau, padės besidomintiems). Toks metodas gali būti taikomas nuo 8 mėn. bei labai pagelbėti, juk mums įprasta komunikacija su vaikeliu kaip taisyklė prasideda nuo 16 – 18 mėn. Na, o
dėka natūraliosios higienos mamos turi unikalią galimybę susikalbėti su vaikeliu jau nuo pat gimimo... ar gi ne nuostabu?

Nuotrauka iš: sewliberated.typepad.com

8 komentarai:

  1. Dekui labai uz jusu straipsniukus! dabar mano mazylei puse metu, ruosiuosi pradeti pratinti daryti ant puoduko, tai man labai naudinga ir laukiama jusu informacija!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man tai atrodo "mission impossible", bet kai emiau skaityti si blog'a pamaniau, kad gal vertetu pabandyti. Jei kita mama taip daro, gal ir man pavyks. As diena auginu su vystyklais, o nakti ir i lauka su sauskelnemis. Klausimelis toks, kur maitinate vaika, kad jam vidury zindymo parodzius zenklus spejate iki kriaukles? Be to, kaip speti nunesti i vonia ir dar visus vystyklus nuvynioti ir nuristi. Juolab, jei sysius pareina kas 30 min. Mano antrajam mazgiui virs savaiteles, tad dar laikas butu imtis naturalios higienos. Labai lauksiu atsakymo. Be to, gal kas nors nori perleisti/parduoti knyga "Diaper free"?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Morskaja:

    paasakosiu iš savo patirties, savo mergaitę maitinu bet kuriame kambaryje, ir tikrai, kai parodydavo ženklą, kad nori tuštintis (paleidžia krūtį ir nustoja valgyti, nors dar lyg ir norėtų), pasakau, na tai einam sisiuko, ir taip iš bet kur spėdavau ją nunešti iki tualeto, žinoma, būdavo, kad ji pati per greitai padaro ir kol nuimu palutes aju šlapia būna, bet iš tokių atvejų tik mokomės. O dabar kai jau ji sėdi pati, visada šalia yra puodas, ant kurio ir sodinu. O bijant, kad nespėsite nusinešti galima paskirti iš pradių kokį nors dubenėlį arba palaikyti virš naktipuodžio. Tai mamos fantazija.

    Ech, maniškė iki gerų penkių mėnesių labai puikiai rodė, kad nori sisiuko, o dabar pastaruosius tris ženklų tikrai sumažėjo ir pati pradėjo nemažai daryti į palutes, nors jau vėl pasiekėm, kad per dieną tik keturios palutės šlapios būna. nes dažniausiai suveikia mano intuicija ir aš jai pasiūlau. Taigi, mokomės vėl iš naujo. Svarbiausia nestresuoti, juk būna ir sausesnių ir šlapiasnių periodų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    buvau atitrukusi nuo interneto. Atrasau tik dabar.
    dziugu, kad informacija padeda. :) labai dziugu.
    Iki kriaukles nesiojau daryti sysius ne zindymo metu. Mano mazyle valgymo metu nesitustindavo..., cia kaip jau daug kur minejau, individualu. Bet jei tustintusi valgymo metu, tureciau salia lovos bliudeli ar naktipuodi ir siulyciau daryti i ji laikydama virs jo, kam stresuoti ir lakstyti.
    Kas del greito paluciu nuemimo, as ju nevilkau ir nevelku daug, i vilnos prilaikancias kelnytes idedu viena sulankstyta palute, tokiu atveju greitai ir patogiai galima nuvilkti kelnaites, nereikia nuimineti kruvos sluoksniu. Vilna nepraleidzia sysiu, rubai lieki sausi. O jei nepagaudavau, tai budavo slapia tik ta viena palute.
    Ten kur guldote vaikuti, tieskite vilnos pakloteli, ant jo palute, nenukentes lovam jei ka.
    O dabar kai mums 11 men., ropinejame be paluciu, tiesiog su rubais. Taciau visokiu dienu buna, dabar turejome ir ligu, dantuku dygimu, tai buvo kiek sunkiau sugaudyti, slapiu faktu buvo, bet siaip viskas puiku. Apie kritinius momentus bus straipsnis.
    Be paluciu patogiau ir mazajai, ji dabar daug juda. Siulau eksperimentuoti, elgtis taip, kad Jums butu patogiau, maziau laikstymo ir streso nurengiant.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pamirsau del knygos parasyti. Ja turiu el. variante rusu kalba. Atsispausdinau ir taip skaiciau. Jei dar Jums aktualu, rasykite man el. pastu (ji rasite mano profilyje) - atsiusu butinai. iki, sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, maniskiui 1.5 men, jau pora savaiciu namie laikau be vienkartiniu sauskelniu, tik nakti su jomis miegam ir i lauka einam. Taigi tas pora saviaciu, kai bunam namie aiskiai matau, kad nori sysiu, bet jis atsisako sodinamas ant puoduko, taip pat ant tualeto (nors yra jam specialus ir patogus dangtis). Ka daryt???? as jam pasiulau, kai matau, kad nori, sako "ne", o tada uz minutes ar dvieju padaro kur nors kampe....ar laukti, kol supras, kad tai nieko baisaus tas puodukas, ar ka daryt?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū už išsamų straipsnį. Na taip,kursai nesciosioms , kuriuos lankiau pasakojo apie šiuos dalykus. Ir internete daug informacijos, bet kad vaikas niekaip nepripranta prie puoduko.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už išsamų straipsnį. Na taip,kursai nesciosioms , kuriuos lankiau pasakojo apie šiuos dalykus. Ir internete daug informacijos, bet kad vaikas niekaip nepripranta prie puoduko.

    AtsakytiPanaikinti